Tags

, , ,

Bir kısırlık olasılığından bahsedebilmek için, çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftin, düzenli olarak ve korunmasız şekilde, en az bir yıllık bir süre içinde ilişkide olmasına rağmen gebelik durumunun gerçekleşmemiş olması gerekmektedir.
Bu ifadeden anlaşılacağı gibi kısırlık rahatsızlığı önceden bir şikayet veya belirti yaratan bir rahatsızlık değildir. Bu teşhisin konabilmesi için bir takım koşulların gerçekleşmesi gerekir.
Ancak daha önceden gelen ve kısırlığa neden olabilecek hastalıklar veya rahatsızlıklar bazı kısırlık belirtilerine neden olabilir. Örneğin, anne adayında önceden gelen adet düzensizlikleri varsa bu bir uyarıcı olabilir.
Uzmanlara göre kısırlığın belirtileri aslında çok daha önce, ergenlikte fark edilebilir. Örneğin, ergenlik çağındaki çocuklarda görülen erken ergenlik, ergenlik gecikmesi, genç erkeklerde rastlanan meme büyümesi veya aşırı kıllanma, genç kızlarda görülen düzensiz adet kanamaları gibi rahatsızlıklar, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek bir kısırlığın belirtileri olabilir.
Bu açıdan bakıldığında anne babaların çok dikkatli olmaları ve her çocuğun daha ergenlik döenminden başlayarak, üreme sağlığı konusunda takip edilmesi gerekiyor.
Uzmanlara göre, erkeklerde 14 yaşında, kızlarda ise 13.5 yaşında daha ergenlik bulguları başlamamışsa bir ergenlik gecikmesi söz konusudur. Bu durumun nedeni, çocuğun fizyoljik yapısı veya ailevi nedenler olabilir. Ya da doğumdan gelen bir rahatsızlık veya hormon düzensizliği olabilir. Hatta aşırı egzersiz yapılması, beslenme bozuklukları ya da uzun süreli tedavi gerektiren başka bir hastalık olabilir. Sebebi ne olursa olsun mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Yine uzmanlara göre, erkeklerde 9 yaşından, kızlarda ise 8 yaşından önce ergenlik bulguları görülmeye başlanmışsa bir erken ergenlik durumu söz konusudur. Eğer erkek çocuklarda genital bölgelerde kıllanma veya testislerde büyüme gözleniyorsa ya da kızlarda meme gelişimi başlamışsa bunlar erken ergenlik belirtileridir. Bunun nedenleri de yukarıda ergenlik gecikmesinde sayıldığı gibi fizyolojik yapıdaki bozukluk, hormonal düzensizlik, beslenme bozuklukları vb. olabilir. Bu durumda da mutlaka bir doktora baş vurulmalıdır. Genellikle kız çocuklarında bu durumun neden kaynaklandığı saptanamaz ancak erkekler çocuklarda altta yatan bir hastalık olabilir.
Evet kısırlık belirtileri konusunda geciken ergenlik ve erken egrenlik üzerinde durduk.
Bu iki önemli belirtinin dışında erkeklerde başka belirtiler de kısırlık için uyarıcı olabilir. Bunlar, çocukluk çağında karşılaşılan inmemiş testisler, üreme kanallarında tıkanıklık ya da enfeksiyonlar, geçirilen yüksek ateşli hastalıklar olabilir.
Erkeklerde bir diğer uyarı da varikosel rahatsızlığıdır. Varikosel, testislerde bulunan kanı boşaltan toplardamarların çeşitli nedenlerle genişlemesi ve varisleşmesi halidir. Ağrı yapmayan bu rahatsızlık testislerde ısı artışı başta olmak üzere birçok soruna neden olabilir. Bunlar ise kısırlığa yol açabilir. 10 yaşın altında nadiren görülen bu rahatızlıkğa 10-15 yaşlar arasında rastlama olasılığı yüzde 5-15’e kadar yükselir. Eğer zamanında müdahale edilmezse bu durumun kısırlığa yol açma oranı yüzde 38’dir.
Genç kızlarda görülen diğer kısırlık belirtileri ise adet döngüsündeki anormallikler ve düzensizlikler, tekrarlanan düşükler, adet görememe durumları ya da adetlerin sancılı geçmesi olabilir. Bunun dışında daha önce görülen bir kanser tedavisi ya da rahim içini kaplayan zarla ilgili sorunlar da olası bir kısırlığın habercileridir.
Sonuç olarak önceden bazı belirtiler kısırlığa işaret edebilir ama bunların sonucu mutlaka kısılırlık olacak demek değildir. Ancak bu olasılığı hep göz önünde tutmak ve ilerde istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için iş, ergenlik çağındaki çocuklardan ziyade anne babaya düşüyor. Bu sorumluluk bilinci ile önceden yapılabilecek tetkikler ve müdahaleler birşeylerin önüne geçebilir.

tüp bebek, web site